Elokuu on alkanut ja kaikki odottavat jo metsästyskautta. Tai no, sehän on oikeastaan jo kuumana käynnissä kun kettujahti saatiin aloittaa 1.8. Houkuttelupyytäjät ovat siis saaneet nauttia käynnissä olevista heinätöistä. Itsekin on jo tullut pyöröpaalien seassa piiloteltua, samalla kokeiltua onko ZEISS Victory V8 1,8-14×50:stä siihen hommaan. Tähän aiheeseen palataan myöhemmin.

Tänä viikonloppuna on kuitenkin ollut ampumaradoilla vielä paljon mielenkiintoista käynnissä. Ja paino nimenomaan sanalla mielenkiintoista sillä tarjolla ollut lajivalikoima on ollut hieno.

Salossa ammuttiin pohjoismaisen metsästysammunnan PM-kisat. Ja tuossa tuo PM ei siis tarkoita piirinmestaruutta…Kyllä, Salon Hevonpään ampumaradalla oli vastassa aika joukko norjalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia ja tietenkin suomalaisiakin ampujia kun parkkipaikalle ajoi. Jo itse laji on mielenkiintoinen ja siihen aiheeseen kannattaa pureutuakin vähän lisää, sillä hommassa olisi todella paljon itua levitä laajemmallekin. Suomessa kuitenkin lajivalikoimamme keskittyy edelleen perinteisempien metsästysammuntalajien harrastamiseen vaikka niiden harrastajamäärät ovat laskeneet ja kansainvälisten lajien puolestaan nousseet jopa 10 % vuosivauhtia. Ainakin metsälätty ja metsästystrap voisivat siis jo väistyä ja meidänkin aika kansainvälistyä.

DSC00107
PM-kisojen keskus, Hevonpään ampumarata Salossa oli kovin kansainvälisissä väreissä.

Ai miksi? No siksi että esimerkiksi pohjoismaisen metsästysammunnan lajit antaisivat paremmat valmiudet varsinaiseen metsästykseen. Ratahirvi toki ammutaan tässäkin lajissa, trap samoin, mutta ne kaksi muuta eli kauris ja compak ovat jo todellisia metsästyslajeja. Pohjoismaisessa hirvessä keskitytään pelkästään juoksuihin ja kauriissa on mukana yksi eksoottinen ampuma-asento. Polvi tai monissa tapauksissa sen tilalla ammuttava istuma-asento on jo jotakin todella eksoottista meillä. Mistä kuitenkin iso osa riistalaukauksista ammutaan MUUALLA kuin hirvijahdissa? Niinpä. Istuma-asento on esimerkiksi kettua, kaurista tai peuraa pellonreunassa odotellessa todennäköisempiä holleja. Jos jossakin kohtaa päästään siihen tilanteeseen että suurin osa meistä käyttää 3HGR:n puunhalaaja-hihnoja istuma-asento valtaa alaa sielläkin.

Haulikkolajeissa pääpaino on meillä vähän turhan paljon edelleen ns. reaktiolajeissa eli metsästysammunnassa ja skeetissä. Toki nekin valmiutta kehittävät mutta vain niihin tilanteisiin joissa voi ampua nopealla swingillä sivuttain liikkuvaa maalia. Kuinka usein se osuu kohdalle? Niinpä. Sporting-lajien tarjoama ongelmanratkaisukyky eri tilanteissa on jo tullut joskus ennenkin mainittua. Ei olisi kaukaa haettu ajatus jopa karsia lajistoamme ja sulauttaa SAL:n ja Metsästäjäliiton lajeja. Näin päästäisiin myös päällekkäisyyksistä kilpailukalenterin osalta. Molemmat lajiliitot puolustavat vielä kuitenkin omia lajejaan sitkeästi. Todennäköisesti monipuolisemmat ja lähempänä käytäntöä olevat lajit tulevat lopulta olemaan tässä voittajia.

DSC00101
Compak on se laji joka tuo myös pohjoismaiseen metsästysammuntaan koko ajan lisää nuorta väkeä.

No, takaisin PM-kisoihin. Salon Seudun Ampujat olivat saaneet kovan urakan eteensä ja onneksi kilpailunjohtaja Marko Laineella on paljon kokemusta kansainvälisistä metsästysammuntalajeista. Onhan hänen perheessään nyt tämän vuoden naisten EM-hopeaa ja nyt myös PM-kultaa tytär Liinan tuomana. Kisareissut ulkomaille ovat vain lisänneet näkemystä jota tällaisen kisan läpivieminen vaatii. Pelkällä Suomen sisäisellä kokemuksella sitä ei tehdä sillä kansainväliset lajit ovat todellakin marginaalissa Metsästäjäliitonkin repertuaarissa. Kisoja ei montaa vuodessa Suomessa ole ja nekin ammutaan yleensä jo aikaisin alkukesästä. Päälajit vievät muun kesän.

DSC00110
Marko Laine oli saanut avukseen riittävän määrän toimitsijoita, heitä tarvitaan aina kun isoja kisoja viedään läpi kunnialla.

Jos katsoo esimerkiksi ruotsalaisten ja varsinkin norjalaisten määrää laji on selkeästi muualla Skandinaviassa suosittu. Saloon kokoontui nimittäin kokonaisuudessaan 123 ampujaa. Jos varustepuolta katsoo niin muissa maissa lajiin myös satsataan enemmän. Aseina kun lajissa käytetään yleensä kotoisaa ratahirveämme pienempiä 6,5 mm ja 5,7 mm luotiaseita niin siinäkään ei aina osuta suomalaisen rata-ammunnan kalustovalintoihin. Sääntöjen sen salliessa moni naapuri etsii pienempirekyylisen, kunnon kilpa-aseen aseen itselleen mutta suomalainen tahtoo tyytyä perinteiseen metsästysaseeseen. Säännöt ovat joka tapauksessa ensi vuonna muuttuvassa parempaan suuntaan, sillä kiikareiden maksimisuurennusta rajoittanut sääntö vapautuu ja samoin painoraja nousee. Siten aserepertuaari on mahdollista kehittyä modernimmaksi.

Itse kilpailu näytti sujuvan rautaisella varmuudella. Laineen mukaan palaute eri maiden kilpailijoiltakin on ollut todella positiivista, olihan järjestäjä varustautunut esimerkiksi riittävällä määrällä valvojia. Jos eurooppalaisen metsästysammunnan EM-kisoissa Mariborissa compakia pyöritti kaksi ihmistä, Salossa vastuuhenkilöiden määrä oli moninkertainen. Vapaaehtoisten määrä olikin ilo nähdä sillä kuten moni totesikin, kisoihin vaadittavat talkoot saattavat aina viedä osansa keskittymisestä. Asia ei kuitenkaan esimerkiksi Blaser-tiimissä ampujaa Liina Lainetta näyttänyt haittaavan vaan hän sai matkata kotiin kahden lajikohtaisen ja kokonaiskilpailun kultamitalien kanssa.

DSC00182
Naisten pohjoismaiden mestari 2016, Liina Laine.

Samaa talkoiden ja kilpa-ampumisen yhdistämistä pohti osa myös Porissa järjestettyjen english sportingin SM-kisojen alkaessa. Satakunnan Ampujien joukkio oli tehnyt varmasti lähes yhtä ison ponnistuksen ratojensa kanssa sillä radat muistuttivat jo mukavasti aitoa englantilaista sportingia. Maastoa oli käytetty hienosti hyödyksi. Porin radat olivatkin todella mielenkiintoiset. Kiekkoja tipahteli ampujien nokan eteen puidenlatvojen takaa usealla ampumapaikalla ja matalia, maata nuolevia vastaantulevia kiekkojakin löytyi. Kun tuollaisen nuoliaisen perään saa heti ampua korkean ja nopean kaarikiekon täydellisellä suunnanvaihdolla tietää todellakin ampuvansa sportingia. Tai jos molemmat kiekot ovat nopeasti suoraan alaspäin putoavia. Tai jos se sivukiekko meneekin tällä kertaa jalkapohjiesi tason alapuolella, alarinteessä. Tällaiset radat tuovat mukavasti lisää haastetta ampujille jotka ovat tahkonneet compakia jo vuosia.

DSC00056
Brittiläistä puistotunnelmaa Porissa.

Enkussa on muutenkin selkeästi oma meininkinsä. Vaikka heittimiä per rata on vain pari ja joko simminä tai plussana tarjoiltavat tuplat ovat ainoa vaihtoehto, niin kiekkojen kulmat ja vauhti toivat ainakin Porissa ihan oman haasteensa. Tätä lajilla haetaankin, sillä perinteisemmissä FITASC sportingissa ja compakissa lähennellään koko ajan sitä tilannetta että isojen kisojen voittoon täytyy ampua lähelle täydet. Nyt yleiskilpailun voittotulos 120 kiekon kisassa oli 110. Ratoja muuttamalla pystytään haastetta varmasti lisäämään mutta tässä kohtaa on vieläkin tärkeämpää se että kaikki sporting-lajit ovat voittajia kun osallistujamäärien kasvua katsotaan. Näin kilpailut ja todelliset riistatilanteet lähenevät koko ajan toisiaan ja lajin harjoittelu palvelee paremmin sitä pääasiaa, eli metsästystä.

English sportingin tulokset Satakunnan Ampujien kotisivuilla.

Vielä on tulossa sellaisia erikoiskisoja kuten esimerkiksi Pollarin 200 kiekon english sporting. Siellä on kaikilla osallistujilla mahdollisuus osallistua uuden Blaser F16:n arvontaan joten kannattaa koittaa vielä ehtiä mukaan. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 19.8. asti ja kisa ammutaan juuri sopivasti kanalinnustuksen aloituksen alla joten ei muuta kuin mukaan vaan! Lisätietoja SAL:n kilpailukalenterista.

Tällainen monipuolinen ampumarataviikonloppu siis takana. Nyt on aika kääntää katse ensi viikolla alkavaan kyyhkyjahtiin. Mukava nähdä mitä Vantagen kanssa vietetyt hetket sportingin parissa ovat tuoneet omiin riistalaukauksiin.

DSC00106
Ratahirvikin voi olla yleisölaji kun sen oikein järjestää.
DSC00076
Pääyhteistyökumppanit tekevät ison osan kisojen vetovoimasta. Sastalta tuli pääpalkinnot kolmeen sarjaan ja Lapuan/NorDisin panostus oli myös suuri
DSC00084
Nämä teltat ovat tärkeä osa kisaa kun ampujien sarjat ovat ammuttu. Joskus tarvitaan täydennystä kisan aikanakin.
DSC00105
Esimerkiksi ZEISS panostaa Norjassa paljon kansainvälisiin lajeihin. Muutenkin länsinaapureiden panostuksen lajiin huomaa.
DSC00023
Mitähän tämä rasti tarjoaa?
DSC00029
Odottelu on tuttua kisoista, metsästyksen osalta se alkaa olemaan pian ohi! Hyvää jahtikautta!

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *