Kuten joku on saattanut huomatakin, olen toiminut Riista-lehden avustajana nyt jo viiden vuoden ajan. Se oli syksy 2011 kun erätoimittajan urani pyörähti kunnolla käyntiin kolmiosaisella artikkelisarjalla kanakoirien koulutuksesta. Kiitos vaan Artolle kun nappasi mukaan kööriin.

Sen jälkeiset vuodet ovat vierineet kuin lumivyöry Mount Everestin rinteillä. Noiden vuosien tuomien kokemusten kautta on itseasiassa päässyt jopa juttelemaan vuorikiipeilyn ihmeellisestä maailmasta, Veikka Gustafssonin OutdoorMedia Oy:n ryhdyttyä Riista-lehden kustantajaksi.

DSC08293

Matkalla on tehty työtä hyvin monenlaisten ilmiöiden ja tuotteiden kanssa, pääosin optiikan ja erätekstiilien saroilla. Onpa joitain artikkeleita julkaistu myös naapurin, eli Retki-lehden puolella.

Kiitollisuus noita vuosia kohtaan on suurta, koska niiden ansiosta olen törmännyt myös siihen joukkoon ihmisiä joiden kanssa iso osa vapaa-ajastakin tulee nykyään vietettyä. Sosiaalinen piiri on kasvanut ja päässyt itsekin taas uudelle tasolle oman eräelämänsä kanssa. Nuoruudessa kesätoimittajan hommissa opitut asiat ovat olleet lisäksi hyötykäytössä. Kiitos siis Riistan ja OutdoorMedian poppoolle sekä kaikille muille yhteistyökumppaneille tuosta ajasta.

Maailma kuitenkin vyöryy eteenpäin yhä tiukemmalla tahdilla. Vuodet muuttavat meitä ja opettavat monenlaisia asioita. Itse olen matkan varrella oppinut itsestäni hyvinkin monenlaisia asioita ja yksi tähän aiheeseen liittyvistä isommista opeista on se että sydämeni sykkii vahvasti digitalisaatiolle.

Melko ymmärrettävää tuo, sillä päivätyöt modernissa tuotekehitysessä eivät mitään muuta olekaan kuin digitalisaatiota. Aikaisemmin se toinen osa, se perinteisempi puoli minusta, on kuitenkin kaivannut tasapainoksi jotakin joka on toisessa ääripäässä. Erämaan rauhaa ja perinteiden kunnioittamista. Ja muuta sellaista, tiedätte kyllä. Sitä 50-luvun eräkirjojen maailmaa.

No, ihminen vanhenee ja kaipaa koko ajan enemmän yksinkertaisuutta elämäänsä. Siksipä huomasinkin että nämä kaksi eri latua alkavat yhä enemmän yhtymään toisiinsa. Kaikki eri elämänalueiden polut joista matka on muodostunut alkavat keski-iässä solmiutua tiukemmin yhteen.

Niin se kävi itsellekin. Huomasin yhtäkkiä puuhaavani yhä enemmän sosiaalisen median ja kaikenlaisen muun digi-touhun kanssa. Kaikki itsessä oleva uuden oppimisen palo on vahvasti suuntautunut perinteisen viestinnän ja digitalisaation yhdistämiseen uudella tavalla. Viimeisen vuoden aikana isoon rooliin nousseessa valokuvauksessakin inspiraatio on yhä enemmän löytynyt siitä, miten perinteinen visuaalinen tarinankerronta ja sosiaalinen media voidaan yhdistää kiinnostavimmalla tavalla. Sisältö on pysynyt periaatteessa samana, mutta julkaisualusta on muuttunut ja muuttanut lainalaisuuksia paljonkin.

DSC08296-2-2

Somen ja digitalisaation myötä löysin uudestaan myös vanhan oppiaineeni, eli videotuotannon. Saattaa olla että näpit ovat olleet korroosion peittämät mutta kuten nykyaikana kaikki muukin niin tässäkin kohtaa alkavat asiat sulautumaan toisiinsa. Valokuvaajan työt ja sosiaalinen media ovat johtaneet siihen että loikka takaisin videoiden tekemiseen on ollut hyvin lyhyt. Nyt se kaikki on taas hauskaa.

Tämä kaikki on luonnollisesti johtunut myös teknologian kehittymisestä. Nykyinen kamerakalusto kun tukee useammankin mediatyypin yhtäaikaista tuotantoa. Kevyellä Sony a7/Zeiss-yhdistelmällä on helppo vaihtaa lennosta still-kuvista videon puolelle. Tarina jatkaa työn edetessä elämäänsä pään sisällä, mutta tarinankerronnan välineet voivat muuttua lennosta, uuden idean putkahtaessa päähän. Kaikki on niin helppoa ja mukavaa!

DSC06529

No, tässä kaikessa on nyt myös syy miksi fokus siirtyy nyt digitaaliseen mediaan. Riistan avustajan työt vähenevät radikaalisti kevään aikana, itseasiassa viimeinen sovittu artikkeli on työn alla. Jatkossa tulen keskittymään konseptiin nimeltä ”digitaalinen PR” ja kehittämään oman näkemykseni siitä. Freelancer-pohjalta, oman toimen ohella, mutta kuitenkin. Palo uudelle tasolle hyppäämiseen on suuri.

Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa sitä että tulette näkemään tuottamaani sisältöä jatkossa pääosin digitaalisissa kanavissa. ”Eräelämää Pohjolasta” on tässä tärkeä konsepti, oma kanava jossa tätä kaikkea voi toteuttaa. Se löytyy nyt siis suomenkielisenä sekä täältä kotisivuiltani että Facebookista, englanninkielisenä ”Fieldsports from North”-versiona sekä YouTubesta että Instagramista. Instan kuvia voi nähdä täältä myös Eräelämää-osion pääsivulta. Eräelämää Pohjolasta tulee kertomaan siitä mitä kotimaisessa metsästysharrastuksessa tapahtuu nyt, siitä mitkä ovat uusimmat tuulet harrastuksessamme.

Valokuviani toki tulee näkymään esimerkiksi Sastan printatussa markkinointimateriaalissa mutta se on normaalia valokuvaajan elämää. Nykyaikainen viestintä on monikanavaviestintää joten kaikkia välineitä on käytettävä. Samoin tekijöiden pitää osata useampi sisällön muoto. Sehän tässä kaikessa hienointa onkin, nykyaikana kun voi valita tietylle tarinalle sen parhaimman kerrontavälineen laajasta skaalasta. Hykerryttävän hauskaa yhdistellä uutta ja vanhaa, saada aikaiseksi jotakin erilaista. Se on siis niin somea nyt!

Eli, jos olet eräpuolen toimija ja kaipaat konsultaatiota digitaalisen jalanjälkesi varmistamisessa niin otapa yhteyttä! Työnäytteitä voi tarkastella esimerkiksi Sastan sosiaalisessa mediassa.

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *