Superzoomit ovat tulleet, valloittaneet markkinat ja vakiinnuttaneet paikkansa metsästäjien aseiden päällä. Laaja-alaiset 5-, 6-, ja jopa 8-kertaiset zoomit ovat nyt täällä eivätkä varmasti häviä koskaan sillä jos jotakin niin metsästäjät kaipaavat juuri laaja-alaisuutta tähtäimiltään.

ZEISS löi pari vuotta sitten isot kortit pöytään kun se esitteli ensimmäisenä 8-kertaisen zoomin. “Isolohko” eli V8-sarja heitti metsästysoptiikan aivan uudelle tasolle, sillä nyt lähestyttiin ainakin omaa unelmaani, sitä 10-kertaita zoomia yli 92 % valonläpäisyllä. Tiedän ettei tuohon haaveeseeni varmaankaan koskaan päästä, koska optiikan lainalaisuudet alkavat jo nyt näissä 8-kertaisissa zoomeissa hakkaamaan vastaan.

Siksi pidän jo unelmana tätä nykytilaa, eli sitä että sama laite pystyy tarjoamaan riittävät hämäräominaisuudet peuran kyttäykseen ja riittävän näkökentän hirvijahtiin. Kompromissi optisesti ei enää ole iso. Ainoa joka hieman on hieman kirpaissut on hinta. V8-sarja ja kunnon superzoomit yleensäkin ovat olleet valmistajiensa lippulaiva-sarjaa myös hinnaltaan. Sekin kertoo kuinka haastavaa laadukkaan superzoomin tekeminen on.

Nyt on kuitenkin ZEISS heittämässä omalta osaltaan peliin uusia lainalaisuuksia. Se lanseeraa tänään IWA:ssa kokonaan uuden mallisarjan, Conquest V6:n. Se on selkeästi Victory V8-sarjan pikkuveli, mutta itseasiassa asettuu ZEISSin mallistossa heti toiselle askelmalle. Jos pari vuotta markkinoilla ollut Conquest DL-sarja on ollut ZEISSin termein ylempää keskiluokkaa, nyt Conquest V6 hyppää sinne ylemmän keskiluokan ja lippulaivan välimaastoon. Asiasta juoruaa jopa se, että Conquest V6 kiilaa heti pelistä pois pari Victory HT-sarjan pienintä mallia.

Näinhän se on myös loogista. Kokoluokat 1,1-4×20 ja 1,5-6×42 ovat niitä joissa ei HT-lasin valonläpäisystä välttämättä hyödytä tarpeeksi. Päiväjahdeissa kaivattu kuvan terävyys voidaan tehdä myös toisilla lasilaaduilla. Päivänvalossa putkelta kaivataan vähän muita ominaisuuksia ja tähtäimen laaja-alaisuus on tärkeämpää kuin aivan parhaat hämäräominaisuudet.

Siksi ZEISS onkin nyt päättänyt edetä toista polkua. Jos Conquest DL-sarja käyttää perinteisempiä lasilaatuja eikä hyödynnä vielä Victory-sarjoista tuttua T*-pinnoitetta, V6-sarja lainaa jo optikkaansa ominaisuuksia isoveljiltään. Objektiivilinssi on kuuluisaa FL-lasia, ja V6-sarjan tähtäimien superzoomiksi korkea 92 % valonläpäisy varmistetaan juuri tuolla lippulaivamallien T*-pinnoitteella. Toki varmasti vähän omalla versiollaan siitä. Taianomaista T*-pinnoitetta kun on useita versioita. Luonnollisesti ulommaisten linssien ulkopinnat ovat myös suojattu LotuTec-pinnalla.

FL- eli fluoridilasista tehdyt linssit puolestaan varmistaa kuvan terävyyden, onhan sitä käytetty myös isoveljessä eli V8-sarjassa kompensoimaan superzoomin suuren linssimäärän aiheuttamaa valon siroamista. Optisen laitteen kuvan terävyyshän kärsii aina hieman linssimäärän lisääntyessä. Moni muistaa vielä vanhan Mörkö-ZEISSin eli Victory FL 6-24×56 ja x72 mallit. Niissähän on ollut legendaarisen terävä kuva ja siksi niiden piirtokyky on riittänyt loistavasti myös kilometriin ammuttaessa. Juuri tällä varmistetaan että myös 6-kertaisen V6-superzoomin kuva on piirtokyvyltään markkinoiden kärkeä.

Optisesti Conquest V6 siis kilpailee jo Victory-sarjan laitteiden kanssa. Miten sarjan tähtäimet sitten eroavat lippulaivoista? Jollainhan hintaero on selitettävä? Yksi tärkeä elementti segmentoinnissa on ollut juuri tuo 6-kertainen zoom. Sen ansiosta on voitu esimerkiksi V8-sarjasta tuttu parallaksisäätö tiputtaa pois. Laajoissa zoomeissahan tapahtuu ns. “hengittämistä” eli kuvataso elää hieman zoomialueen ääripäiden välillä. Toisinsanoen parallaksi-ilmiötä esiintyy. 6-kertaisen suurennusalue on vielä sen verran kapeampi ettei ilmiötä esiinny.

Toinen ominaisuus jolla Conquest V6:n hintaluokka on saatu pidettyä kurissa on ASV- eli matkarummun suunnittelu. Halvemmassa Conquest DL-sarjassahan ollut oma, melko yksinkertainen ASV. Conquest V6-sarjan myötä markkinoille tulee uusi versio ASV:stä, nimeltään ASV V6. Se lainaa itseasiassa ominaisuuksia USA:n markkinoiden serkulta, Conquest HD5:lta. Torni on siis samalla tavalla lukittava, poikkeuksena Conquest DL:n ASV:stä. Säätö onnistuu nostamalla tornia Victory HT- ja V8-sarjojen ASV+:n tapaan mutta niistä poiketen ASV V6 jää ylös. Sitä voi pyöritellä vapaasti ja lukita taas haluamaansa kohtaan painamalla se alas.

Kustannussäästöä syntyy siitä että ASV V6 pelaa puhtaasti naksuilla, joita on 80. Torniin ei siis ole saatavilla ASV+:n tapaan kalipeerikohtaisia matkakiekkoja vaan naksut katsotaan vaikkapa ZEISS Hunting-sovelluksesta matkan mukaan. Tornien naksut ovat eurooppalaiset eli 1 naksu vastaa 1 cm siirtymää 100 metrillä.

Kaikki Conquest V6-mallit ovat varustettuja valaistulla ristikolla. Oletuksena ristikko on Victory- ja Conquest DL-sarjoista tuttu #60. Piste tehdään samalla kuituteknologialla joten se on pieni, todella pieni. Mikä on hienoa, valon kirkkauden säätö tapahtuu HT-sarjasta tutulla vasemman kyljen säätötornilla. Se kun on mielestäni paras.

Valaistuun ristikkoon liittyy vielä eräs ominaisuus jonka Conquest V6 lainaa isoveljiltään, nimittäin asentosensori. V8-sarjassahan piste sammuu automaattisesti kun ase käännetään pystyyn tai kyljelleen. Conquest DL:ssä tätä ominaisuutta ei ole, mutta V6:ssa on! Taas yksityiskohta joka nostaa V6:sen Victory-sarjalaisten rinnalle.

Lopulta päästään siihen tärkeimpään, eli Conquest V6-sarjan malleihin. Samalla kertaa esitellään kolme eri V6-mallia, eli 1.1-6×24, 2-12×50 ja 2.5-15×56. Huomionarvoista on että V6-sarja on tehty 30 mm runkoputkella joten kaikki mallit ovat V8-sarjaa sirompia. Ja kevyempiä. Painavin, eli V6 2.5-15×56 painaa kiskolla 725 grammaa, ja kevyin V6 1.1-6×24 rengaskiinnitteisenä 505 grammaa.

Tuttuun ZEISS-tyyliin kaikista malleista on saatavilla sekä rengas- että kiskokiinnitteiset mallit. Malleista kaksi isointa, eli 2-12×50 ja 2.5-15×56 ovat tilattavissa ASV V6:lla. Muut tekniset ominaisuudet ovat luettavissa artikkelin lopun taulukosta.

Minkälaisen yhteenvedon Conquest V6-sarjasta voisi sitten tehdä?

Noh, vuosien varrella ZEISS on leikkinyt eri mallisarjojen nimillä paljonkin. On ollut Classic Diavari, Victory Varipoint, Victory HT, Conquest DL, Victory V8 jne. Kun optiikka on kehittynyt koko ajan, on tavallisen kuluttajan ollut vaikea positioida uutuuksia. Nykyinen perinteisellä 4-kertaisella zoomilla varustettu Conquest DL on optisesti selkeästi parempi kuin vanha Classic Diavari, ja Victory HT on paljon korkeammalla kuin vanhat Victoryt.

Conquest V6-sarja ei helpota asiaa yhtään sillä vaikka se on samaa Conquest-sarjaa pikkuveljiensä kanssa, lyö se pöytään Victory-sarjan optiset ominaisuudet. Ennakkotiedot kertovat että V6 on selkeästi parempi kuin vanha Victory Varipoint. Se ei pärjää ihan valonläpäisyssä HT-sarjan isommille malleille, mutta se tarjoaa laajemman suurennusalueen, vieläpä sirommassa ja kevyemmässä paketissa kuin Victory V8-sarja. V8 puolestaan tarjoaa edelleen aivan mahtavan zoomialueen loistavilla hämäräominaisuuksilla isoillakin suurennuksilla. Ei tule olemaan taaskaan helppoa valita näistä kaikista hienoista kamppeista sitä omaansa!

Se hienous näyttäisi kuitenkin olevan että vaikka ominaisuuksissa ollaan edellä, ZEISS on pystynyt viisailla valinnoilla ja oikeilla painotuksilla luomaan uutuuksilleen omat hintaluokkansa edeltäjiensä alapuolelle. Conquest V6-mallisto tulee sijoittumaan suositushinnoiltaan 1400 € ja 2000 € väliin, joten se on 6-kertaisella zoomillaan todella kilpailukykyisellä tasolla myös eurot mielessä pitäen. Mielenkiintoista on myös se, että kiskomallilla ei enää ole lisähintaa. ASV V6 tuo lisähintaa 180 €, joten sekään ei ole ison kynnyksen takana.

Kyllä nyt on superzoomissa palikat kohdallaan!

Mallisto

Conquest V6 1,1-6×24

Suurennusalue: 1,1-6,5

Näkökenttä: 38,1 m – 6,6 m/100 m

Silmän etäisyys: 90 mm

Ristikon säätövara: 300 cm/100 m

Pituus: 290 mm

Paino: 505 g (Ilman kiskoa)

Hinta: 1.395 €. Kiskomallista ei lisähintaa.

 

Conquest V6 2-12×50

Suurennusalue: 2-12x

Näkökenttä: 20,5 m – 3,4 m/100 m

Silmän etäisyys: 90 mm

Ristikon säätövara: 250 cm/100 m

Pituus: 335 mm

Paino:620 g (Ilman kiskoa)

Hinta: 1.595 € + ASV V6 180 €. Kiskomallista ei lisähintaa.

Conquest V6 2,5-15×56

Suurennusalue:2,5-15x

Näkökenttä: 16,4 m – 2,7 m/100 m

Silmän etäisyys: 90 mm

Ristikon säätövara: 200 cm/100 m

Pituus: 352 mm

Paino: 690 g (Ilman kiskoa)

Hinta: 1.695 € + ASV V6 180 €. Kiskomallista ei lisähintaa.

Lue lisää ZEISS Conquest V6 mallisarjan kotisivuilta.

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *