Jahtikausi etenee kohti loppupuoltaan ja samaan aikaan alkaa ainakin etelämmässä rata-ammuntakausi painamaan päälle. Hyvinkin maaliskuuta muistuttavat kelit ovat saaneet ainakin haulikkoampujia radalle.

Eilen julkistettiin myös Haulikkokoulun koulutuskalenteri vuodelle 2017. Koulutushommatkin ovat siis taas käynnistymässä 9.4., tällä kertaa Lappi TL:ssä sillä koulun toiminta laajenee tänä vuonna sekä Satakunta/Pirkanmaa-akselille että Pohjois-Karjalaan Nurmes keskipisteenään. Haulikkokoulusta lisää myöhemmin, nyt lisää aiheesta joka sivuaa näitä molempia edellämainittuja asioita.

Olen tosiaan tänä vuonna yhtenä kouluttajista Haulikko/Kiväärikoulussa ja omana erikoisosaamisalueenani voisi sanoa olevan optiikan. Ei tainnut olla iso yllätys? No, sekä tämän seikan että omien näkökuvioiden vuoksi ajauduin tänään Lahden Silmäaseman optikko Timo Koljosen pakeille. Timo ja kyseinen Silmäasema ovat Suomessa siinä terävimmässä kärjessä mitä tulee uusien optisten ratkaisujen käytössä urheiluampujien ja metsästäjien hyväksi. Eräs näistä ratkaisuista pyörähti viime vuonna myös Riihimäen Erämessuilla kun Zeiss iScription-laitetta käyteltiin Timon toimesta Zeissin osastolla. Lisää iScription-teknologiasta ZEISSin sivuilta.

Yksi ZEISSin innovatio taas. Eivät ne kaikki ole metsästysoptiikan puolella.

Timon käyttämät menetelmät ovat jo tuoneet mitaleja ja mestaruuksia myös muutamille maajoukkue-tason ampujille joten Timon tietotaito ja uudet tekniikat ovat ilmeisen toimivia.

Itse päädyin Timon puheille koska havaitsin viime vuonna haulikkoammunta-projektini yhteydessä tiettyjä näkemiseen liittyviä haasteita jotka myös vaikeuttavat ampumistani. Ihmisen silmähän on vähän arka aihe, ja usein sellaiseksi täydelliseksi asiaksi todettu. Faktahan on että silmä-käsi-koordinaatio ovat haulikkoammunnan ytimessä ja ilman kunnon havaitsemiskykyä on haastavaa myös tiputella kiekkoja. Fakta on myös se että ihmisen silmät ovat hyvin erilaisia ja niihin liittyy mitä erikoisempia ilmiöitä joita ei aina voi edes vioiksi kutsua. Ne vain liittyvät siihen että olemme orgaanisia, eläviä olentoja joilla on omanlaiset geenimme. Olemmehan erinäköisiä, joten miksi emme sitten erilaisella näköelimistölläkin varustettuja.

Näköasiat ovat varmasti tulleet vastaan monelle kivääriampujalle ja metsästäjällekin. Välillä on hankala tähdätä kiikarin läpi, välillä ei kuvaa tahdo saada teräväksi eritoten hämärässä. Toisinaan tuntuu ettei haulikolla oikein synny kunnon stereokuvaa eikä kohteen etäisyys ja vauhti hahmotu oikein.

Näille haasteille löytyy aika helposti selitys omasta näöstä. Jos esimerkiksi omat silmät ovat kovin eri paria, eli silmälasien linssien vahvuuksissa iso ero, voi aseella tähtääminen tuottaa näköhaasteita. Silloinhan silmä ei katso suoraan läpi linssin terävimmän näön eli hionnan keskipisteestä. Tällöin voi silmien eroista syntyä myös häiriöitä stereonäköön. Toisilla meistä voi olla haasteita dominoivan silmän kanssa. Vaikka paikallaan olevan kohteen kyseessä ollessa oikea silmä hallitsisi, voi tilanne vaihtua liikkuvaa kohdetta tuijottaessa. Erityisen hankalaa esimerkiksi haulikkoammunnassa jos dominoiva silmä vaihtuu kesken swingin. Lisäksi viime aikoina on saatu lisää tietoa ilmiöstä jossa aivot ”sammuttavat” toisen silmän hetkeksi joko osittain tai kokonaan.

Koska kyse on kahden ihmisen elimistön hienoimman elimen, silmän ja aivojen yhteistoiminnasta, näitä ilmiöitä on myös ollut haastava tutkia. Tietoa on ollut, mutta se ei välttämättä ole tarjonnut ratkaisuja kaikille.

ZEISS iProfiler-laitteen mittaustietoa pupillin toiminnasta. Onneksi omani toimii ihan ok!

Asiat onneksi kuitenkin kehittyvät ja tietoa saadaan lisää. Siksi olemme ryhtyneet nyt Timon kanssa kokeilemaan erilaisia asi0ita ihan käytännössäkin.

Ensimmäinen vaihe oli tänään kun silmäni tarkistettiin viime vuoden leikkauksen jäljiltä eri menetelmillä. Edellämainittu iScription kertoi että omien silmieni pupillit toimivat normaalisti, eli valonsäätely ainakin toimii. Se tosin havaittiin ennätyksellisen 1500 mittapisteen mittauksen pohjalta että silmässäni on jonkin verrankin asfäärisyyttä. Perinteinen tasaisesti kaareva linssi ei siis pysty tarjoamaan huipputerävää kuvaa koko näköalueella vaan linssin hionnassa täytyy huomioida silmän epäsäännöllistä kaarevuutta. Se voi aiheuttaa myös vääristymiä jossakin kohtaa näkemääni kuvaa. No, joka tapauksessa nyt pitäisi olla tällä menetelmässä tulla ZEISSin linssit jotka tarjoavat parhaan heijastumien eston hämärässä, paremman kuvan kontrastin ja paremman värinäön. Nämä kaikkihan vaikuttavat hämäränäköön myös tähtäinkiikarin läpi tuijotellessa joten toivottavasti nyt saan kaiken irti aseen päällä olevasta laatuoptiikasta.

Lisää vähän tarkempaa mittaustietoa iScription-menetelmällä tehtävien linssien pohjaksi.

Toinen asia joka omalla kohdallani myös havaittiin on todellakin se fakta että vakavammassa ammunnassa tarvitsen toiset lasit. Silmieni eriparisuutta täytyy kompensoida sillä että ampujanlaseihini hiotaan linssien terävimmän näön alue, eli se varsinainen näön keskipiste hieman sivuun. Terävimmän näön alue tulee siis siihen kohtaan mistä pääsääntöisesti katson läpi kun ammun toinen kylki hieman eteenpäin kääntyneenä. Päähän on tällöin usein kohdistuneena hieman eri suuntaan kuin aseen pituusakseli. Jotta siis saan parhaan mahdollisen kuvanterävyyden kiikarin läpi tähdätessä ja parhaan stereonäön haulikolla ammuttaessa tarvitsen todellakin erilliset lasit. Näin hiotuilla laseilla kun ei arjessa, esimerkiksi kävellessä ja autoillessa tee mitään. Ehkäpä radalle ratkaisu kuitenkin löytyy, esimerkiksi näistä Pillan laseista….?

Silmieni ominaisuuksien vuoksi näiden lasien hionnan keskipiste ei toimi parhaalla tavalla ammunnassa. Siksi paras ratkaisu on kahdet lasit.

Tuosta voi vielä katsella Pillan lasien tuote-esittelyn.

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *