Yhteistyössä Osuma Products

Nyt kun sorkkaeläinten metsästyskautta ollaan jo kunnon tovi taaperrettu, monissa etelän seurueessa ollaan siirrytty jo hirvijahdista peurajahtiin. Useinhan se käy niin että ensin ammutaan hirvet ja kun ensimmäinen valkoinen huntu saapuu maahan ryhdytään myös miettimään peuralupien käyttämistä.

Tämähän on vallan luonnollista sillä molemmat peurajahdin suosituimmista muodoista hyötyvät lumesta, tai ainakin siitä pienestä härmästä mihin maa saattaa hyvällä tuurilla vetää. Tähtäinkiikareihin tulee vallan paljon lisää valovoimaa ja mäyräkoiramiehet saavat koiransa liikkeelle livakammin kun tuoreet jäljet erottaa paremmin.

Peurajahdin kohdalla vain tahtoo olla sellainen pieni haaste tuon optiikan osalta että yhdellä ja samalla ei pärjää kaikissa jahdin muodoissa. Hyvä hämäräkiikari ja hyvä ajojahtitähtäin kun tahtovat olla juuri siellä janan ääripäissä. Jos painottaa toista niin saa aikaan kompromissin toisessa lajissa. Näkökenttä kapenee samalla kun hämäräominaisuudet paranevat koska fysiikan lait vain ovat sellaisia että objektiivilinssin koko säätelee molempia.

Pikajalkoja ja useampaa tähtäintä pidetään turhan helposti vain arvokkaampien vaihtopiippukiväärien asiana. Apelit kun on saanut torrakkoonsa päälle niin tietää kyllä että perinteisen kotimaisen metsästyskiväärin arvo helposti tuplaantuu, sen verran arvokas ratkaisu tuollainen hienomekaaninen saksalainen ratkaisu on. Näin ainakin luullaan ja sinnitellään kiinni ikävissä kompromisseissa.

Samalla tahtoo tapahtua se ilmiö joka on tuttu monista Euroopasta tuoduista drillingeistä. Kiikari asentuu niin korkealle että poskipakkaa voikin käyttää leukatukena. Muuten ei kiikari osu silmälinjalle sitten millään. Sekään ei liikoja houkuttele lähtemään pikajalka-linjalle.

Valitettavasti nämä ennakkoluulot estävät monia metsästäjiä myös saavuttamasta nirvanaa peuraoptiikan saralla.

Yksi markkinoiden toimivimmista pikajalkaratkaisuista on jo kauan ollut Blaserin pikajalkaratkaisu. Sen avulla kiikari asettuu pääsääntöisesti riittävän matalalle, ja jalka itsessään on hyvin toimiva paketti. Yleensä ainoa vaiva on säätää tehtaan oman pikajalan lukitusten kireys omalle aseelle sopivaksi. Vaikka saksalaisista tuotteista onkin kysymys, Blasereiden piipussa olevien lukitusjyrsintöjen etäisyyksissä on hiuksenhienoja heittoja jolloin sama jalka ei välttämättä kiristy kahteen eri piippuun kunnolla. Säätö vaatii Blaserin omassa jalassa periaatteessa oman ruuvimeisselinsä koska ura on normaalia kapeampi. Tämä on pieni hidaste mutta ei edelleenkään este.

Varsinkaan kun sen ei tarvitse enää olla vain Blaserin aseiden ratkaisu.

Kotimainen Osuma Products on pohjanmaalaisella asenteella tehnyt hyvästä vieläkin paremman ja samalla mahdollistanut Blaserin jalkojen käytön aseessa kuin aseessa. Vaikka moni havittelee juuri tuota neljänneskierroksen käännöllä nopsaan lukittuvaa ratkaisua, Osuma-pikajalkojen hienoimpia ratkaisuja on siipimuttereilla varustettu versio jalasta. Jalka siis kiinnitetään aseeseen normaalien sormiruuvien avulla.

Ratkaisu ei vaadi mitään säätöjä, lukitus kiristetään yksinkertaisesti siipimutterista sormin kiertämällä. Mikä hämmästyttää eniten, jalka asettuu vieläpä yleensä samalle paikalle eikä kiikarin irrottaminen muuta osumapistettä. Toisen puolen tukipiste kun on aina kiinteä, niin sormimomentin tarkkuus riittää asettamaan jalan joka kerta riittävällä tasolla samalle paikalle. Itse olen käyttänyt näitä Osuman jalkoja nyt 4 vuotta ilman ongelmia.

dsc09320
Saman jalan voi kiinnittää joko pikalukituksella tai sitten näiden sormiruuvien avulla. Ruuvit ovat nimittäin helposti vaihdettavat.

Se vieläkin suurempi nerokkuus tuotesarjassa on se, että Blasereihin tarkoitetut pikajalkaratkaisut on Osuman palikoilla mahdollista asentaa lähes kaikkiin yleisimpiin kivääreihin. Sarjasta löytyy erillinen Blaser-adapteri jonka avulla Blaserin pikajalat saadaan sopimaan vaikka Saueriin tai Tikkaan. Ja vieläpä matalalle. Itse adapteri on pätkä listaa johon on kiinnitetty kiinnityspisteet Blaserin pikajaloille. Adapteri tulee aseen kehyksen päälle neljällä ruuvilla ja mallikohtaisissa adaptereissa reiätkin on luonnollisesti valmiiksi siellä missä kehyksen ruuvinpaikatkin. Onnistuu muuten tuo asennus vaikka ihan kotona. Saatavilla olevat adapteri-versiot löytyvät täältä.

_mg_9820
Osuma-sarjan Blaser-adapteri on aika simppeli kapistus. Hienoa on se että siihen voi sovittaa helposti minkä tahansa Blaserin pikajalan, kaikkiin yleisimpiin kivääreihin.

Koska Osuma-tuoteperheestä löytyy lisäksi Blaser-järjestelmään sopiva pikajalka yleisimmille punapisteille alkaa kuvio hahmottumaan. Punapistehän on tyypillisesti edullisempi kuin perinteinen valopisteellä varustettu kiikaritähtäin. Sopiva avoimen rakenteen punapiste valitsemalla saadaan pikajalka/tähtäinpaketti helposti asettumaan realistiselle hintatasolle. Yhdellä ja samalla aseella selviää kaikki jahtimuodot eikä aseen välttämättä tarvitse olla kallis eurooppalainen, vaikka tämäkin vaihtoehto alkaa koko ajan tuntumaan houkuttelevammalta.

Avoimen rakenteen punapistetähtäimissä on tällä hetkellä vielä sellainen pieni haaste, että tähtäimien pohjassa olevien kiinnitysruuvien paikat eivät vielä ole standardisoituneet. Siksi Osuman mallistossakin täytyy olla edelleen kolme eri vaihtoehtoa holo/refleksitähtäimille. Yleisimmät eli Docter, Zeiss CompactPoint, Burris FastFire ja Meopta MeoSight menevät samalla jalalla, mutta Shield ja Aimpoint Micro vaativat omat jalkansa. Näitä holotähtäinten jalkoja on muuten saatavissa myös muihin kiinnitysjärjestelmiin, eli Sako, Tikka ym. kiskot sekä esimerkiksi Weaver-kiskolle. Näissä tapauksissa ei luonnollisesti ole kyse vastaavanlaisesta pikajalasta kuin Blaserin tapauksessa. Lisätietoja Osuman kotisivuilta.

_mg_9816
Holotähtäimen pohja kiinnitettynä Blaser-adapteriin.

Osuman tuotteet ovat siis toimiva ratkaisuvaihtoehto peuramiehelle, joka haluaa varustaa tutun aseensa kahdella tähtäimellä. Osuman Blaser-adapteri vain neljällä ruuvilla kiinni aseeseen. Aamun ajojahtiin voi sitten nakata päälle punapisteen ja illan hämärtyessä puolestaan ruuvata valovoimaisen hämärätähtäimen ja hiipiä kytiskoppiin. Helppoa!

Osuma-sarjassa on lisäksi se hienous että tarjolla on jalkaratkaisut kaikkiin yleisimpiin tähtäinmalleihin. ZEISSin kiskomallin kiikarin saa kiinni vaikka Sako OptiLock-pohjiin, ja 36 mm rungolla varustetun V8:nkin vaikka mihin. Lisäksi mallistossa on Blaser-pohja jopa OptiLock-renkaille. Jos ei pidä Sakon jalasta niin niiden sijasta voisi suositella Osuman omaa rengasta. Se kun on todella siro ja renkaasta löytyy lisäksi markkinoiden matalin Blaser-jalkojen rengas. Asia jolla voi joissakin tapauksissa varmistaa nopean tähtäinkuvan muodostumisen ajojahtitilanteissa.

Eiköhän tässä ole riittävästi evästä peuranmetsästäjän kaluston parantamiseksi!

dsc02290
Osuman oma 36 mm rengas pikkukasin ympärillä on siro ja matala.
dsc09328
Erikoisin ratkaisu Osuma-sarjassa on titaaninen ZEISS-kiskolle tehty pikajalka Blasereihin. Materiaalinsa ansiosta jalka kestää hyvin esimerkiksi isolla tähtäimellä ja suurirekyylisellä kaliiperilla varustetussa pitkän matkan kiväärissä.

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *