Riihimäen Erämessuista on jo vierähtänyt viikko mutta muut kiireet ovat estäneet päivittämästä omaa katsaustani aiheesta tänne blogiin.

Nyt on kuitenkin sen aika ja pähkinäksi tiivistettynä voi sanoa että kyseessä olivat parhaat Riksun messut joissa olen ollut keikalla.

Heti torstai-aamupäivästä, ovien auettua klo 11, rynnäkkö osastoille alkoi. Virkein mielin esittelijät luonnollisesti jaksoivat painaa innolla tekstiä tulemaan aina sinne klo 15 asti kun ensimmäisen kerran tajusi katsoa kelloa ja todeta että ”time flies”. Oli aika räyheä alku messuille nimittäin!

Sama tahti jatkui oikeastaan sunnuntaita lukuunottamatta koko messujen ajan. Torstai, perjantai menivät samalla kaavalla ja lauantai olikin sitten jo täysi hulina. Itse olin tällä kertaa kahdella osastolla, luonnollisesti pääosan ajasta ZEISSin messuosastolla SakoAreenan puolella. Samaan SakoAreenan nurkkaan oli niputtautunut myös Varuste.net ja HW-Company, vieressä myös BRP:n laaja Can-Am-mönkkäriosasto. Siinäpä se messukeikkamuusikon lähipiiri.

Yhden päivän käytin NorDisin osastolla, Blaser pro-staffin ominaisuudessa. Se aika kului pääasiassa haulikkotiskin vieressä mutta kyllä me kivääreistäkin paljon puhuttiin.

Se mikä jäi päällimmäisenä mieleen oli koko positiivinen henki joka vallitsi sekä näytteilleasettajien että messuvieraiden puolella. Markkinassa on tapahtumassa nyt kaikesta kurjuudenmaksimoinnista huolimatta positiivisia asioita ja ihmisillä on uudenlaista uskoa siihen että eräharrastus jatkuu.

DSC08347

Toki iso osa tästä pöhinästä johtuu myös siitä että valmistajat ovat täydentäneet portfolioitaan uuden hintaluokan tuotteilla. Esimerkiksi ZEISS teki viisaan ratkaisun siinä kun toi markkinoille parin vuoden sisällä sekä Terra- että Conquest DL-sarjan tuotteet. Ne kiinnostivat suuresti ja oli todella mukava huomata että tässä neljän vuoden aikana saarnatut liturgiat esimerkiksi hämäräkiikareiden ominaisuuksista eivät ole menneet hukkaan. Tavallinen kuluttajakin on jo melko valistunut mitä tulee hämärän tuomiin vaatimuksiin optiikalta. Toki siitä runkoputken halkaisijasta vielä vähän kinataan mutta kyllä se siitä… 😀

Toinen hyvä esimerkki oikein positioidusta tuotteesta on Sauer 100. Vaikka se onkin ”naapurin” tuote niin pakko sanoa että siinä on melkoinen pulttilukko noin tonnin hintaluokkaan. Jopa uudistettu Tikka T3X saattaa nyt joutua olemaan varpaillaan. Sauer 100 antaa käteen otettaessa samanlaisen fiiliksen kuin aikaisempi lippulaiva Sauer 202. Jämäkkä, ergonomia kunnossa, pultti ei heilu auki ollessaan sinne tänne… jne jne. Blaser/Mauser/Sauer-konsernin kolmas merkki on tehnyt asiat oikein, todennäköisesti Amerikan asiakkaidensa paineessa.

DSC08349

Hieno huomio ZEISSin osastolta oli myös katselukiikareiden lisääntyvä huomio. Sanottava on edelleen että meillä on tässä aiheessa todellakin opittavaa eurooppalaisilta lajitovereiltamme. Katselukiikari vain on niin paljon kätevämpi laite riistan havainnointiin kuin tähtäinkiikari.

Itsekin kuljin taas koko kevään kiikarit autossa, metsästysmaita kulkien. Kuin eurooppalainen riistanhoitaja konsanaan tarkkailin kaikki pellonnurkat ja muut riistan olinpaikat kiikareilla ja pääsinkin nyt ensimmäistä kertaa hyvään käsitykseen alueemme peura- ja kaurisyksilöistä. Ei niitä niin montaa ole joten helppo oppia tuntemaan yksilötkin.

DSC08354

DSC09480

Kolmas ja se luonnollisin veturi ZEISSin puolella oli luonnollisesti V8-sarja. Koko sarja, ei pelkästään uusi Mörkö. Pikkulohkokasit, eli 1-8×30 ja 1.8-14×50 ovat sarjasta kenties ne kaikkein käyttökelpoisimmat kotimaisiin jahteihimme ja siksi on hyvä että ihmiset ovat kääntäneet katseensa näihin. Varsinkin 50 mm malli on erittäin käyttökelpoinen meillä koska se on laite jossa ei oikeastaan tarvitse enää tehdä isoa kompromissia missään käytössä. Molemmat laitteet tulevat itselle kokeiluun myös joten kerron kokemuksista enemmän myöhemmin. Olkaa huoleti, ajoissa ennen jahtikauden alkua.

DSC08383

Herra Puunhalaajan touhua on edelleen ilo seurata. 3HGR on yksi parhaiten brändätyistä kotimaisista erätuotteista ja hihnat itsessään selkeitä innovaatioita joten on edelleen ilo seurata miten puunhalaus leviää pitkin Englantia ja Eurooppaa. Sen verran paljon on Lauri saanut maailmalla kulkea että imua täytyy olla. Tästä mallia, näin hommat hoidetaan!

DSC08377

Tracker oli myös SakoAreenan puolella ja siksi meilläkin oli pientä yhteistä pöhinää. Tein Trackerille nopean videoprojektin aiheesta OmaRiista-yhteensopivuus ja filmi pyöri osastolla ihan mukavasti. Voitte katsoa sen myös alta.

Se isompi juttu oli kuitenkin uusi Supra-panta jonka tuotekehitysprojektin punaisen langan kuultuani ostan idean kyllä hyvin. Metsästyskoirat joutuvat työskentelemään sellaisissa olosuhteissa että kaikki keinot joilla pannan kuuluvuutta parannetaan ovat tervetulleita. Kertaanpa tässä kuitenkin saman jonka jo Riista-lehden sivuille aikanaan kirjoitin: 1) Älä osta halvinta puhelinta. 2) Älä osta halvinta liittymää. Panta kun on vain yksi lenkki ketjussa.

DSC08362

Entäpä sitten NorDis ja Blaser? No, aivan ensimmäisenä se huomio että Blaser ja Mauser eivät enää todellakaan ole pelkästään luksuskivääreitä. Osastolla tuli jutulle paljon ihan tavallisia suomalaisia metsästäjiä, pääosin nuoremman polven kavereita jotka ovat löytäneet Blasereista itselleen luottokamppeen metsälle. Näin siis erityisesti kivääripuolella. Esimerkiksi Itä-Suomessa pääosin vaikuttava Team Karhukoplasta valtaosa on valinnut aseekseen Blaser R8:n. Saipa yksi heistä uuden kamppeensakin messuilla, kuten NorDisin Ruutia ja Rautaa-blogista voi lukea.

DSC08319

Yleisön huomio keskittyi selvästi kolmeen malliin, eli R8X:ään, R8 Pro Successiin ja sitten…tietenkin R8 LRX:ään. Tai oikeastaan kaikkiin malleihin joissa GRS:n tukki on. Tämä buumi todellakin jatkuu. Aseita personoidaan, niihin haetaan parempaa ergonomiaa ja kyllähän se on myönnettävä että dipatut GRS Berserk-tukit olivat ihan ehdoton vetonaula. Kun pintaan vetää oman maun mukaisen kalvon niin onhan se nyt komea!

Osastolle lyötiin esiin teaseriksi myös vähän avaruusmeininkiä kun yksi LRX oli varustettu aika raketin näköisellä bipodilla. Siitäkin lisää myöhemmin.

DSC08305

Haulikko-osasto oli luonnollisesti se joka veti eniten. F16 oli esillä kahdella Game-versiolla, 28” ja 30” piipuilla sekä parilla eri puulajilla. Moni pääsi toteamaan että on se käteen istuva laite. Tasapaino oli lähes kaikkien ensimmäinen huomio, toisena kiinnitti asiakkaiden huomion hyvä ergonomia. Se van on Blaserin tavaramerkki tuo kunnon pistoolikahva jne.

Sporting-lajien suosiota ei tarvitse enää hehkuttaa. Sen näki jälleen myös siitä että F3:sista oli esillä kisaversiot, eli korkeammilla kiskoilla varustetut Super Sportit ja Vantage. Ja kokeilijaa riitti…

A-Tec ja GRS olivat myös Lapua/NorDis-osastolla hyvin esillä, A-Tecin Hertz-sarja on kiinnostava ja kuten todettua niin GRS Berserk on nyt Se Juttu. Lapuan osastolla painotettiin vahvasti uutta Naturalis-sukupolvea sekä kilpa-ampujia. Oli erittäin mielenkiintoista katsoa millä kamppeilla .22LR-luokan kasa-ammuntaa harrastetaan.

Mitäs vielä? No, silmään on jo aikaisemmin pistänyt Subarun panostus tänne eräpuolelle. Heillä on selkeästi ajatus houkutella varsinkin koirametsästäjiä tarjoamalla Subarun nelivetoihin hyviä varustelupaketteja pohjapanssareineen ja koirahäkkeineen. Ei siinä mitään, suuntahan on oikea!

Keikka siis todellakin oli hyvä! Kiitos siitä kaikille osastoilla poikenneille tutuille ja tuntemattomille, monta hyvää juttutuokiota tuli taas käytyä ja julistettua vähän optiikan lakeja! Erämiehen Päiväkirjan kollega Matikaisen kanssa oli myös mukava vaihtaa pari sanaa eräbloggarin elämästä! Kiitos kärsivällisyydestä!

DSC08303DSC09472 DSC09464 DSC09461 DSC09457 DSC09476

Languages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *