Minä, tarinankertoja

Olen Ville Pohjola, ja pidän tarinoista.

Olen itseasiassa aina ahminut kaikenlaisia tarinoita. En pelkästään lukenut vaan tarinankertoja minussa on pulpahdellut esiin lapsuudesta asti. Keinot ja kanavat vain ovat vaihdelleet vuosien varrella. Kynä, kuva ja moni muu väline on kokeiltu ja kaikki oikeastaan hyväksi todettu.

Jo ala-asteella ainekirjoitus oli vahvinta osaamisaluettani. Myöskin ylioppilaskirjoituksissa paras arvosana tuli juuri äidinkielen aineesta. Siksi oli luontevaa että audiovisuaalisen viestinnän opinnot ja kesätoimittajan työt olivat seuraava vaihe. Toki silloin tuli vietettyä tunteja myös pimiössä ja video-editin ääressä.

Visualisti pukkasi kuitenkin vahvempana esiin ja siksi päädyin lopulta muotoilijan polulle. Designer by heart, niin kuin ne sanovat. Tässäkin vaiheessa matkaa uteliaisuus ja halu kokeilla uutta vei ennenkokemattomille urille. Päädyin muotoilemaan digitaalisia asioita haptisten tuotteiden sijaan. Se vain onkin mukavan monimutkaista, tuo henkisten asioiden muotoileminen. Vai mitä sanotte käyttökokemuksen muotoilusta? No, kokemukset ovat meille tärkeitä joten ihan tärkeällä asialla tässä ollaan oltu.

Joka tapauksessa, itseopiskelin työtä hartiavoimin tekemällä itseni siinä sivussa myös graafikoksi. Ikoneita, leiskoja, liikemerkkejä, brändejä. Kaikkea on vilahdellut ruudulla. Joitain olette tekin nähneet. Jopa kautta aikojen ensimmäiset kotimaiset mobiilianimaatiot.

Saattaa kuulostaa harhailulta, mutta väitän että kaikki tuo on kuitenkin tiukasti yhtä ja samaa polkua, tarinankerrontaa. Välineet ja ne kanavat vain muuttuvat. Ihmisellä, yrityksellä, yhteisöllä, brändillä, jopa matkapuhelimen sovelluksella on tarinansa jota halutaan kertoa. Tarina on se johtoajatus, sielu joka määrittelee meidät jokaisen. Me ymmärrämme ympäröivää maailmaa aina paremmin kun tunnemme tarinat asioiden takana.

Nyt vuosien jälkeen olen palannut rakkaan harrastuksen ja oppiaineen pariin, ja tuntuu kuin olisin löytänyt kotiin. Rakkaus valoon ja valokuvaukseen on palannut. Nyt saan jälleen yhdistää visuaalisen tarinankerronnan, kiinnostuksen luonnonilmiöihin ja intohimon teknologiaan.

Teen työtäni freelancer-pohjalta, pyrkien säilyttämään hengissä sen palon ja luovuuden joka tuottaa parhaat tulokset. Osan töistä teen itselleni, toteuttaakseni omia näkemyksiäni, mutta osan teen myös kertoakseni asiakkaitteni tarinoita. Kuva on edelleen vahva väline tähän ja siksi teen myös tilaustöitä.

Kuvaan Sonyn a-sarjan kalustolla ja minulla on kunnia tehdä töitä ZEISS:in sponsoroimana kuvaajana.

Sähköposti: ville@villepohjola.fi